Pevski solsticij

Pevski solsticij

V nedeljo, 15. maja 2022, je v veliki dvorani župnijskega doma v Števerjanu potekal koncert v pričakovanju na obeležitev 70. obletnice nepretrganega delovanja mešanega pevskega zbora F. B. Sedej.

Večer sta oblikovala: komorni zbor AVE pod vodstvom dirigenta Gregorja Klančiča in vokalna skupina MOZAIK pod taktirko dirigenta Patricka Quaggiata.

Novoustanovljeno vokalno skupino Mozaik združuje 6 pevk in pevcev iz čezmejnega območja Nova Gorica-Gorica, ki so skozi leta aktivno sodelovali v različnih pevskih sestavih. Glasbene izkušnje, znanje in raznolikost glasbenega ustvarjanja vsakega od pevcev, sestavljajo celoto, povezano v mozaik, ki ga s prefinjenim občutkom za glasbo in ustvarjalnostjo neguje skladatelj in umetniški vodja Patrick Quaggiato. Tako kot sestav, je raznolik tudi repertoar, ki ga izvaja vokalna skupina. Oblikujejo ga priredbe slovenskih popevk, priredbe ljudskih in priredbe tujih zabavnih skladb, v njem se najdejo tudi skladbe vokalnega jazza in popa, kot tudi iz zborovske literature.
Nastop na koncertu Pevski solsticij bo za skupino tudi krstni nastop pred publiko.

Komorni zbor Ave je bil ustanovljen leta 1984 v župniji Ljubljana -Vič kot Vokalna skupina Ave. Pod umetniškim vodstvom ustanovitelja Andraža Hauptmana je skupina kmalu prestopila prag domače župnije in s kakovostnim poustvarjanjem raznolike zborovske glasbe osvojila poslušalstvo doma in v tujini. Obenem se je razširila v komorni zbor, v katerem danes prepevajo pevci iz celotne Slovenije. V preteklih sezonah so zbor vodili Branka Potočnik Krajnik, Jerica Gregorc Bukovec, izr. prof. Marko Vatovec in Alenka Podpečan. Septembra 2019 je umetniško vodenje prevzel prof. Gregor Klančič. Komorni zbor Ave se redno udeležuje zborovskih tekmovanj doma in po svetu, kjer vselej posega po najvišjih priznanjih. Že dobra tri desetletja je med najbolj prepoznavnimi pevskimi sestavi v Sloveniji in Evropi ter tudi v prihodnost zre z neugasljivo željo po tehtnem izvajanju zborovske glasbe.

Koncert ob 70. obletnici MePZ F. B. Sedej bo potekal v Števerjanu v soboto, 11. junija 2022, ob 20.00. Več informacij bomo kmalu posredovali.