S.K.P.D. "F. B. Sedej"

Otroški pevski zbor F. B. Sedej

Otroški pevski zbor je bil ustanovljen v Števerjanu oktobra 1975, ker se je čutila želja po obnovitvi otroškega zbora. Slednji je obstajal že v 60. letih, čeprav korenine segajo v povojno obdobje 2. svetovne vojne. Zbor je sestavljen iz dveh skupin: prvo sestavljajo osnovnošolski in srednješolski otroci, drugo pa malčki iz vrtca.

Otroški pevski zbor se redno udeležuje revije Mala Cecilijanka, ki jo vsako leto na dan Brezmadežne organizira Združenje cerkvenih pevskih zborov iz Gorice, ter revije Zlata Grla. Že lepo število let pa sodeluje tudi na revijah italijanske zveze USCI, saj je tudi njen član.

V repertoar Otroškega zbora spadajo v glavnem narodne in umetne slovenske pesmi, vsako leto pa se otroci naučijo nekaj nabožnih skladb in tako sodelujejo pri cerkvenem bogoslužju.

Od ustanovitve zbora do leta 1989 je Otroški zbor vodila Anka Černic, zatem je eno leto zbor vodil takrat bogoslovec v števerjanski župniji Karlo Bolčina. Za njim je v obdobju 1991 – 2002 skrbela za zbor Valentina Humar, od leta 2003 do leta 2006 pa Eliana Humar; v sezoni 2006/2007 je zbor vodila Emanuela Koren Soban. Od sezone 2007/2008 pa je vodstvo zbora prevzela Martina Hlede. Večkrat (posebno v sezoni 2011/2012) priskočita na pomoč dirigentki tudi Stefania Beretta in Liza Terčič. Za klavirsko spremljavo skrbi Martina Valentinčič.