S.K.P.D. "F. B. Sedej"

Festival

Festival narodno-zabavne glasbe “Števerjan” je bil prvič organiziran leta 1971. Prireditev poteka v prvem vikendu v juliju med Borovci v Števerjanu.  

Festival je tekmovalnega značaja. Prijavijo se lahko vsi ansambli, ki gojijo slovensko narodno-zabavno glasbo. Tekmovalni del festivala se odvija v dveh polfinalnih večerih (petek in sobota), v sklopu katerih nastopijo vsi prijavljeni ansambli. Vsak ansambel mora izvesti dve skladbi v živo v slovenskem jeziku ali samo v instrumentalni izvedbi.
Prva skladba mora biti iz zakladnice slovenske narodno-zabavne glasbe (posneta na plošči ali že izvedena na drugem festivalu). Druga skladba mora biti povsem izvirna (bodisi melodija bodisi besedilo) ter prvič predstavljena javnosti. V finalnem delu festivala nastopijo najboljši ansambli prvih dveh večerov in se predstavijo z istima skladbama polfinalnega večera. Njihov izbor in število določi strokovna komisija za glasbo. Strokovno komisijo za glasbo sestavljajo glasbeni strokovnjaki in predstavnik društva. 

Strokovno komisijo za besedilo sestavljajo strokovnjaki in literati ter predstavnik društva. Obema komisijama predseduje predsednik društva S. K. P. D. “Frančišek B. Sedej”

Ansambli se potegujejo za sledeče nagrade:

Prvo nagrado Festivala narodno-zabavne glasbe »ŠTEVERJAN« ki jo podeli strokovna komisija za glasbo za splošni vtis ansambla (izvedba, melodija, izvirnost in predstavitev ansambla na odru itd.) izključno za izvirno skladbo;
Drugo nagrado Festivala narodno-zabavne glasbe »ŠTEVERJAN« , ki jo podeli strokovna komisija za glasbo za splošni vtis ansambla (izvedba, melodija, izvirnost in predstavitev ansambla na odru itd.) izključno za izvirno skladbo;
Tretjo nagrado Festivala narodno-zabavne glasbe »ŠTEVERJAN«, ki jo podeli strokovna komisija za glasbo za splošni vtis ansambla (izvedba, melodija, izvirnost in predstavitev ansambla na odru itd.) izključno za izvirno skladbo;
Nagrado občinstva, ki jo podeli publika z glasovanjem na posebnih glasovnicah. Ocena občinstva je osnovana izključno na izvedbi skladbe iz zakladnice.
Nagrado za debitanta, ki jo podeli strokovna komisija za glasbo najboljšemu ansamblu med tistimi, ki so prvič nastopili na festivalu.
Nagrada za melodijo, ki jo podeli strokovna komisija za glasbo na podlagi najboljše melodije izvirne skladbe. Strokovna komisija podeli nagrado in pokal avtorju dela.
Nagrada za besedilo, ki jo podeli strokovna komisija za besedilo na podlagi najboljšega besedila izvirne skladbe. Strokovna komisija podeli nagrado in pokal avtorju dela.

Dodatne informacije:

Organizator Festivala narodno-zabavne glasbe “ŠTEVERJAN”: S. K. P. D. Frančišek B. Sedej

Več informacij na naslovu: [email protected]