MePZ – Pesem našo pojem

MePZ – Pesem našo pojem

MePZ F.B.Sedej bo sodeloval na projektu “Pesem našo pojem” skupaj z MePZ Obalca iz Kopra in z zborom Jacobus Gallus iz Trsta. Na sporedu so trije nastopi:

– v petek, 30. novembra v cerkvi sv. Florjana v Števerjanu ob 20.30
– v soboto, 1. decembra v župnijski cerkvi sv. Mavra v Izoli ob 20.30
– v petek, 7. decembra v cerkvi sv. Jerneja na Opčinah ob 20.30

Toplo vabljeni!!!

O projektu PESEM NAŠO POJEM
Na koncertih, ki bodo tako v Kopru kot tudi na Tržaškem in Goriškem, se bosta poleg pobudnika projekta, Mešanega pevskega zbora Obalca Koper, s sakralnimi skladbami slovenskih zamejskih skladateljev predstavila še Mešani pevski zbor Frančišek Borgia Sedej iz Števerjana in Zbor Jacobus Gallus iz Trsta. S projektom Pesem našo pojem nadaljujemo leta 2017 začeto zelo uspešno in odmevno sodelovanje pevskih zborov iz Slovenije in zamejstva, s katerim z izvajanjem skladb slovenskih skladateljev, rojenih ali delujočih na Tržaškem in Goriškem, povezujemo slovensko pesem na obeh straneh meje in ohranjamo slovensko kulturno dediščino.

Letošnji cikel koncertov z naslovom Pesem našo pojem nakazuje na težko obdobje primorskih Slovencev med svetovnima vojnama, ko je bil slovenski jezik v javnosti prepovedan, zato so ga ohranjali s cerkvenim petjem. V glasbi in tudi preostali  sakralni umetnosti iz tega obdobja je čutiti narodnobuditeljski naboj – Kristus je tolažnik in odrešitelj, z njim slovenski narod upa v svetlejše čase.

Sakralne napeve, iz katerih sevajo globoka duhovna občutenja, lepo opiše Psalm vélikega pesnika Srečka Kosovela:
O Bog, usmili se moje praznote!
Široko razstrtih, sivih dni,
teh široko upajočih oči,
o Bog, usmili se naše samote!
Razstri svoj plašč, razkošno tkan
z zvezdami višnjevih letnih noči,
ko speš mimo nas in Tvoj plašč šumi
kot sredi morja večnih sanj.
O stopi v ta stekleni čas,
in kar je prozorno, naj potemni,
in kar je blizu, naj se izgubi,
naj nam kot iz višnjevih dalj spregovori
kot v gosti modrini Tvoj beli glas!
O Bog, usmili se nas, usmili se nas!

Skladbam, ki so nastale med vojnama, smo v projektu dodali tudi nekaj del sodobnih slovenskih zamejskih skladateljev, kot so Adi Danev, Hilarij Lavrenčič, Patrick Quaggiato in Marko Sancin.

Pesem našo pojem – programski list