ZVOČNE BARVE ČASOV – OBELEŽITEV 70. OBLETNICE MEPZ F. B. SEDEJ

ZVOČNE BARVE ČASOV – OBELEŽITEV 70. OBLETNICE MEPZ F. B. SEDEJ

V soboto, 11. junija 2022, je v Sedejevem domu potekal jubilejni koncert ZVOČNE BARVE ČASOV – obeležitev 70. obletnice nepretrganega delovanja MePZ F. B. Sedej. Večer sta oblikovala MePZ F. B. Sedej (pod vodstvom Patricka Quaggiata) ter OPZ F. B. Sedej (pod vodstvom Martine Hlede). Za glasbeno spremljavo sta poskrbela Dejan Vidovič (harmonika/klavir) in Martina Valentinčič (klavir). Povezovanje skladb v prepletu in poigravanju s štirimi letnimi časi so zaupali mlajšim generacijam. Izbrana tema ni naključna, saj vsaka pevska sezona je sama sebi svoj letni čas. Včasih pa prepleta celo vse štiri. 

Mešani pevski zbor F. B. Sedej predstavlja, poleg ostalih včlanjenih skupin, enega izmed glavnih stebrov društvenega delovanja. Zaradi svojih vrednot, poslanstva in družbenega procesa lahko rečemo, da je zbor tudi dragocen element vaškega utripa, ker povezuje prebivalce ter krepi njihov občutek pripadnosti domačemu prostoru. Ta utrip je v Števerjanu močan in razviden v samem delovanju zbora, saj so njegovi pevci poleg koncertov in prireditev, na katerih nastopajo, prisotni tudi pri mašnih obredih. Zato se MePZ F. B. Sedej odlikuje tudi po tem, da ga lahko imamo tudi za cerkveni zbor.

Pri pevskih vajah, poustvarjalnih trenutkih grajenja zvočne podobe zbora se vsak pevec tudi uči poslušanja in plete nevidne niti povezovanja tako v glasbeni kot družbeni dimenziji. MePZ F. B. Sedej združuje različnosti v skupnost, omogoča doseganje skupnih ciljev, kot je nocojšnji koncert. Ravno tako pa so pri ohranjanju delovanja v zboru pomembni (tudi za števerjanski zbor) medgeneracijski odnosi med pevci. Te človeške simbioze so za neprofesionalne pevske sestave pravzaprav ravno tako dragocene kot njihova glasbena vloga, ker gre prenašanje kulture zborovskega petja prav skozi nje. 

V 70 let dolgi zborovski zgodbi se marsikaj lepega in zanimivega nabere: od dosežkov, do vaj in nastopov, vse do dirigentov, ki jih je mešani pevski zbor Frančišek Borgija Sedej doživel. O vsem tem, lahko preberete v priložnostni brošuri, ki je nastala ob jubileju. Zanjo je poskrbel uredniški odbor, ki so ga sestavljali Alenka Di Battista, Matej Pintar, Andrejka Hlede, Petra Ciglič, Klara Terčič in Damjan Klanjšček. 

Združenju Cerkvenih Pevskih Zborov, Zvezi Slovenske Katoliške Prosvete, Svetu slovenskih organizacij, Občini Števerjan ter Javnemu skladu za kulturne dejavnosti RS se iz srca zahvaljujemo za pozornost, ki jo namenjajo zborovskemu delovanju.

Zahvala gre tudi dirigentu Patricku Quaggiatu, ki MePZ F. B. Sedej kot prvi poslušalec spremlja in vodi že 6 let. Korepetitorkama Martini Hlede in Martini Valentinčič, ter vsem pevcem, ki investirajo svoj prosti čas, v ustvarjanje novih pevskih sinergij. Naj ostane želja po zborovskem petju, kakovostnem in žlahtnem grajenju slovenske kulturne stvarnosti v naši skupnosti še naprej tako goreča, kot je bila doslej. 

Ob zaključku koncerta je potekala podelitev Gallusovih značk Javnega Sklada za Kulturne Dejavnosti RS, ki jih prejmejo posamezniki za aktivno udejstvovanje na področju ljubiteljske vokalne glasbe:

BRONASTA GALLUSOVA ZNAČKA:

Matija Corsi
Marilena Corsi
Martina Grahonja
Karin Dorni
Alenka Di Battista

SREBRNA GALLUSOVA ZNAČKA

Manuel Pintar

ZLATA GALLUSOVA ZNAČKA

Evelin Bulfoni
Aljoša Dorni
Gianni Manià

ČASTNA GALLUSOVA ZNAČKA

Mihael Corsi

FOTOGALERIJA

ZVOČNE BARVE ČASOV – Obeležitev 70. obletnice MePZ F. B. Sedej

Sobota, 11. junija 2022, v SEDEJEVEM DOMU V ŠTEVERJANU.

Večer sta oblikovala MePZ F. B. Sedej (pod vodstvom Patricka Quaggiata) ter OPZ F. B. Sedej (pod vodstvom Martine Hlede). Za glasbeno spremljavo sta poskrbela Dejan Vidovič (harmonika/klavir) in Martina Valentinčič (klavir). Povezovanje skladb v prepletu in poigravanju s štirimi letnimi časi so zaupali mlajšim generacijam. Izbrana tema ni naključna, saj vsaka pevska sezona je sama sebi svoj letni čas. Včasih pa prepleta celo vse štiri. 

Foto: MMC SKPD FB Sedej