MePZ: ZAPOJMO SKUPAJ – PESEM V SRCIH OBUDIMO

MePZ: ZAPOJMO SKUPAJ – PESEM V SRCIH OBUDIMO

V organizaciji Mešanega pevskega zbora Obalca Koper bo v oktobru na sporedu cikel koncertov z naslovom Zapojmo skupaj – Pesem v srcih obudimo. Po uspešni organizaciji koncertov Odmevi s Češke ob koncu avgusta v Piranu in v Kopru, na katerem sta nastopila tudi Ženski pevski zbor Cantica Bohemica iz Litoměřic (Češka Republika) in Moški pevski zbor Srečko Kosovel Ajdovščina, je Mešani pevski zbor Obalca Koper pripravil projekt, ki ga je finančno podprl Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, Mestna občina Koper in Luka Koper.

Na koncertih, ki bodo na sporedu tako v Kopru kot tudi v zamejstvu na Tržaškem in Goriškem, se bodo poleg Mešanega pevskega zbora Obalca Koper predstavili še mešani pevski zbor Jacobus Gallus iz Trsta, Mešani pevski zbor F.B. Sedej iz Števerjana in Duet Pesce & Ruzzier iz Trsta. Prvi del naslova – Zapojmo skupaj – nakazuje tako na skupno sodelovanje treh zborov in instrumentalistov iz Slovenije in zamejstva, ter na nadaljnjo povezovanje omenjenih društev. Pesem v srcih obudimo pa razkriva pomen projekta, obujanje dediščine slovenskih skladateljev rojenih ali delujočih na Tržaškem in Goriškem v današnjem zamejstvu in na osveščanje publike oz. oživljanja kulturnega delovanja med mlajšo populacijo. Na koncertih bodo tako na sporedu skladbe iz bogate zakladnice številnih slovenskih skladateljev iz zamejstva, kot so: Pavle Merkù, Ivan Grbec, Marij Kogoj, Ubald Vrabec, Stanko Jericijo, Walter Lo Nigro, Hilarij Lavrenčič in Patrick Quaggiato.

Vljudno Vas vabimo na koncerte:

  • v petek, 20. oktobra, ob 20.30 v Prosvetnem domu na Opčinah (Italija);
  • v soboto, 21. oktobra, ob 20. uri, v Dvorani Sv. Frančiška Asiškega v Kopru;
  • v petek, 27. oktobra, ob 20.30 v Župnijskem domu Frančišek B. Sedej v Števerjanu pri Gorici (Italija)

Kratek opis nastopajočih skupin:

Zbor Jacobus Gallus predstavlja in goji predvsem slovensko glasbeno kulturo na Tržaškem: v tem sledi zgledu istoimenskega predhodnika MePz Jacobus Gallus, ki ga je do leta 1974 vodil priznani skladatelj in zborovodja Ubald Vrabec. Zbor je od svoje ponovne ustanovitve leta 1991 nastopil v Trstu in Gorici ter sodeloval na koncertih in revijah v deželi Furlaniji Julijski krajini, v Venetu in Lombardiji, v Markah in Kampaniji. Nastopal je v Italiji, Sloveniji. Avstriji, Nemčiji in Madžarski. Zbor sodeluje na raznih tekmovanjih, kot so Corovivo v Furlaniji Julijski krajini, Naša pesem v Mariboru in na tekmovanju Vittorio Veneto v istoimenskem mestecu. Od septembra 2008 vodi zbor Marko Sancin.

Zgodovina mešanega pevskega zbora Frančišek B. Sedej sega v leta pred prvo svetovno vojno, ko so pevci v glavnem peli le pri bogoslužju ob nedeljah in praznikih. Prelomnico v delovanju zbora predstavlja leto 1949, ko je prišel v vas mladi organist Herman Srebrnič, ki je v zbor vključil mladino ter začel gojiti ob cerkvenem tudi narodno petje. V naslednjih desetletjih je zbor kvalitetno napredoval; k temu so pripomogli tudi dirigenti, ki so v teh letih zbor vodili: Tomaž Tozon, Bogdan Kralj, Vladimir Čadež, Mirko Ferlan, Aleksandra Pertot, sedaj pa Patrick Quaggiato. Med največje uspehe zbora lahko prištevamo prvo mesto na reviji cerkvenih pevskih zborov leta 1990 na Bledu, z nagrado ki je predvidevala sprejem pri papežu Janezu Pavlu II, prvo nagrado v kategoriji ljudskega petja v Vittoriu Venetu leta 1997, 1. nagrado na tekmovanju cerkvenega petja »B. in M. Špacapan« v Podgori in srebrno priznanje na regijskem tekmovanju v Postojni leta 2011. Leta 2012 je zbor praznoval 60. obletnico delovanja, z dvema koncertoma: zborovsko komedijo Grozdi so dozoreli in koncertom cerkvenih pesmi Tebi pojemo v čast.

Duo Ruzzier sestavljata Leopoldo Pesce (violina) in Goran Ruzzier (harmonika). Leopoldo Pesce je diplomiral na tržaškem konzervatoriju »G. Tartini«, je stalni član orkestra dežele FJK – Mitteleuropa, poleg tega redno sodeluje s številnimi komornimi zasedbami. Goran Ruzzier je diplomiral iz harmonike, solopetja in glasbene pedagogike. Kot harmonikaš je prejel vrsto nagrad na tekmovanjih v Franciji, Avstriji, Italiji in Sloveniji, kot operni pevec pa je nastopal v gledališčih v Evropi in na Kitajskem, zmagal je mednarodno tekmovanje opernega petja “S. Varviso” v Švici. Že več kot petnajst let vodi različne pevske zbore, med temi MoPZ V. Mirk iz Proseka-Kontovela.

 

MePZ Obalca Koper je bil ustanovljen leta 2001. Posebno pozornost namenja slovenski ljudski pesmi in primorskim skladateljem, repertoar pa obsega skladbe iz različnih obdobij in slogov. Zbor se redno udeležuje občinskih prireditev in revije Primorska poje, gostoval pa je že v Nemčiji, Srbiji, Bosni in Hercegovini, Avstriji in Italiji. Na regionalnem tekmovanju pevskih zborov v Postojni je zbor osvojil eno zlato (2006) in tri srebrne plakete (2002, 2004, 2013). Leta 2008 je na mednarodnem tekmovanju v Olomoucu na Češkem osvojil srebrno plaketo, junija 2016 na mednarodnem tekmovanju »Zlatna lipa« v Tuhlju na Hrvaškem zlato plaketo, maja 2017 na mednarodnem tekmovanju »Aurora Cantat« v Karlovcu pa dve zlati plaketi v obeh nastopajočih kategorijah (klasična in  ljudska glasba) in posebno priznanje za zborovodjo.

Vstop je prost.