SV. MAŠA IN KONCERT

SV. MAŠA IN KONCERT

V cerkvi sv. Florjana v Števerjanu je v nedeljo, 9. oktobra 2022, potekal sklep niza dogodkov ob praznovanju 70.letnice MePZ Frančišek Borgia Sedej!

Sveto mašo je s petjem obogatil Moški pevski zbor Srečko Kosovel iz Ajdovščine, ki je bil ustanovljen leta 1944 v Gravini v Italiji. Pod umetniškim vodstvom Rada Simonitija se je v južni Italiji zbralo veliko število primorskih fantov – taboriščnikov, ki so bili mobilizirani v italijansko vojsko. Zbor danes ne prepeva le slovenskih narodnih in umetnih pesmi, ampak posega tudi po zahtevnejši domači in tuji zborovski literaturi. Ob 70. obletnici delovanja je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor vročil odlikovanje red za zasluge za uresničevanje kulturnega poslanstva z uspešnim uveljavljanjem slovenskega zborovskega petja in krepitev narodne zavesti. Od septembra 2017 zbor vodi Andrej Makor.

Večino pesmi, ki so obogatile bogoslužje, je napisal goriški skladatelj Avgust Armin Leban: letos praznujemo njegovo 175. obletnico rojstva. Kosovelovci so izvajali sveto mašo v čast sv. Vincenciju mučencu priljubljenega primorskega skladatelja in duhovnika Vinka Vodopivca, katerega letos obeležujemo 70. obletnico smrti. Psalm (Gospod je moja luč in moja rešitev) pa je delo vipavskega rojaka Ivana Ščeka in je bil izbran v počastitev njegove 50. obletnice smrti, ki bo 20. oktobra letos.

Bogoslužju je sledil koncert sakralnih pesmi, ki se je začel z motetom Cantate Domino nemškega skladatelja in organista Hansa Lea Hasslerja. Sledila je Mozartova Ave verum corpus, to je kratek evharistični napev, ki izvira iz 14. stoletja, besedilo pa pripisujejo papežu Inocencu VI. Sledila je skladba Spaseniye sodelal, ki jo je leta 1912 napisal Pavel Česnokov (op. 25). To je bilo eno njegovih zadnjih sakralnih del, ki jih je komponiral, preden se je posvetil posvetni glasbi, ko je sovjetska vlada začela zatirati krščanstvo. 

Zadnji sklop pa so sestavljale novejše skladbe: prva je izpod peresa dirigenta Andreja Makorja, in sicer Bogoroditse Djevo (prevod: Božja mati Devica), to je ena najlepših Marijinih hvalnic v pravoslavnem prostoru. Sledila ji je črnska duhovna Deep River v priredbi skladatelja Alojza Srebotnjaka, ki govori o domu čez reko Jordan, kjer je obljubljena dežela, v kateri vlada mir. Zadnja na programu pa je zadonela skladba Zapojmo pesem primorskega skladatelja Radovana Gobca iz src vseh ajdovskih pevcev!

Za lahko in mirno noč je zbor za konec pripravil še Večerni zvon še enega vipavskega rojaka, Frana Ferjančiča, rojenega v Gočah pred 155. leti. 

—–

MoPZ Srečko Kosovel iz Ajdovščine
zborovodja: Andrej Makor
orgle: Eliana Humar