S.K.P.D. "F. B. Sedej"

ROMEO IN JULIJA – GNO 2019

Besedilo: W. Shakespeare in ustvarjalna ekipa

Koncept in režija: Maruša Kink

Igrajo: Patrizia Jurinčič Finžgar, Vid Klemenc, Lovro Finžgar/Gregor Prah in Jure Kopušar

Izvršna producentka: Mija Špiler

Fotografije: Petra Cvelbar

Produkcija: Zavod Margareta Schwarzwald in Cankarjev dom

Pri realizaciji sodelujeta: Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) in Kino gledališče Bežigrad 

Predstava je namenjena: mladim od 11. do 17. leta

Predstava je bila uvrščena na festival uprizoritvenih umetnosti za mlade Zlata paličica 2017 ter prejela oznako ‘kakovostna predstava’.

Kratek opis:

Leta 2016 smo obeležili t.i. Sahkespearovo leto, saj je minilo 400 let od njegove smrti. Časi so se v nekaj stoletjih korenito spremenili, danes živimo v popolnoma drugačnem svetu. Vsaj navidezno. Ljubezen, ljubosumje, maščevalnost in sovraštvo so pogosta vsebina Shakespearovih zapletov. Stvar preteklosti? Nikakor. 

Režiserka Maruša Kink se je z ekipo lotila najbolj znane ljubezenske zgodbe vseh časov,  drame Romeo in Julija. Shakespearove zgodbe, s katero se lahko mladi v najobčutljivejših letih najbolj identificirajo. Usodna ljubezen. Nerazumevajoča okolica, zaslepljena s sovraštvom. Pripadnost in podrejanje skupinam. Iskanje lastne identitete, svojega glasu v svetu.

Aktualna uprizoritev Romeo in Julija je sestavljanka iz odlomkov originalnega teksta v verzih in improvizirane situacije iz življenja posameznih likov iz zgodbe. Na tak način mladim približuje tudi verz in  ga podaja mehkeje in zato bolj razumljivo. Ljubezen,  zavračanje drugačnosti, ljubosumje, maščevalnost in tudi samomor so teme, o katerih je treba govorit z mladostniki, le najti je treba pravi jezik. V našem primeru – pravi gledališki jezik.